31 marca 2018, Maciej Piotrowski

Najlepsze gry na Xbox ONE – TOP 10

Kategoria: Gry Gry na konsole Gry Xbox One, Tematyka: Ubisoft Najlepsze produkty Microsoft Cenega CD Projekt Turn 10 Studios Playground Games Moon Game Studios The Coalition StudioMDHR Hazelight, Producenci: Ubisoft Microsoft Cenega CD Projekt Turn 10 Studios Moon Game Studios The Coalition StudioMDHR Hazelight

Decydując się na zakup konsoli Xbox ONE stajemy przed dylematem, które gry warto kupić by nie żałować wydanych na nie pieniędzy. By pomóc Wam w wyborze przedstawiamy najlepsze gry na Xbox ONE, które z pewnością sprawią nikomu zawodu.

Najlepsze gry na Xbox ONE – kryteria wyboru

Czy wiecie, że Xbox One jest już z nami 5 lat? W branży elektronicznej rozrywki to kawał czasu. Wystarczy wspomnieć, że przez te lata konsola Microsoftu nie tylko zdążyła przejść spory lifting pojawiając się półkach sklepowych już jako Xbox One S, ale także doczekała się znacznie potężniejszej odsłony pod postacią Xbox One X.

Ale to wszystko szczegół. W tej sprzętowej przepychance i tak najważniejsze są przecież gry. Pod tym względem Xbox ONE może pochwalić się całkiem przepastną biblioteczką. Jest więc w czym wybierać…i w czym się pogubić. W takim gąszczu wcale niełatwo wybrać dobre gry na Xbox One.

Postaramy się w tym pomóc. Skoro na łamach benchmarka gościły już zestawienia najlepszych gier na PlayStation 4 to i Xbox One nie może pod tym względem być gorszy. Oto nasza propozycja najlepszych gier na Xbox ONE. Słowem wyjaśnienia, znajdziecie tu nie tylko tytuły na wyłączność dla Xbox One, ale także i takie które pojawiły się również na innych platformach.

Główna zasada, którą kierowaliśmy się przy wyborze to dobre, sprawdzone tytuły, które trafią w gusta niemal wszystkich, niezależnie od wieku czy preferencji. Między innymi dlatego w tym zestawieniu zabrakło choćby najnowszego hitu ze stajni Microsoftu czyli Sea of Thieves. Opinie o nim są jak na razie bardzo podzielone, a i sama gra, jak na produkcję stricte sieciową przeżywa początkowe trudności. Kto wie jednak, może pojawi się ona w kolejnym przeglądzie najlepszych gier na Xbox One.

Oto polecane gry na Xbox One:


Halo 5: Guardians

96% Ocena benchmark.pl

Można się spierać czy ostatnie Halo jest faktycznie na tyle dobre, żeby znaleźć się na tej liście. Jakby nie patrzeć „porzucenie” Master Chiefa na rzecz czteroosobowej drużyny Ozyrys nie wyszło tej grze za dobrze, szczególnie, że wchodzącym w jej skład bohaterom pod względem charyzmy daleko do kultowego Spartanina. Ale choć fabularnie Halo 5: Guardians nieco odstaje od dotychczasowego poziomu całej serii to już w trybie multi błyszczy wyjątkowym blaskiem. Niewielkie, nastawione na błyskawiczne potyczki Areny i doskonałe, taktycznie starcia w Strefie Wojny, gdzie na wielkich mapach obok pojazdów pojawiają się też boty – słowem każdy fan wieloosobowych zmagań znajdzie tu coś dla siebie.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Microsoft Studios
Format nośnika:
BD

Pełna specyfikacja

Forza Motorsport 7

76% Ocena benchmark.pl

Każda platforma musi mieć swoje flagowe wyścigi. I tak jak Sony Playstation ma Gran Turismo, tak Xbox może pochwalić doskonałą serią Forza Motorsport. Jej siódma odsłona to aż 700 najróżniejszych samochodów, oddanych z niesamowitą wręcz pieczołowością. I dotyczy to nie tylko ich zewnętrznego wyglądu czy detali kokpitu, ale także sposobu prowadzenia. Nie od dziś Forza Motorsport stawia na możliwie wierne oddanie fizyki jazdy, tak aby zadowolić zarówno fanów symulacji jak i tych, którzy chcą po prostu czerpać z gry przyjemność nie boksując się z wyśrubowanym poziomem trudności. A jest w „siódemce” czy się bawić, bo gra oferuje szereg wyzwań – od niezłego, całkiem rozbudowanego trybu kariery, poprzez pojedyncze wyścigi i wyzwania, aż po zabawę w sieci. I wszystko w to w rewelacyjnej oprawia audiowizualnej. Co tu dużo mówić, Forza Motorsport 7 to prawdziwy raj nie tylko dla miłośników realistycznych wyścigów, ale także dla wszystkich tych, którzy kochają samochody.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
3
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Wyścigi
Wydawca:
Microsoft sp. z o.o.
Producent:
Turn 10 Studios
Data premiery:
2017-10-03

Pełna specyfikacja

Gears of War 4

96% Ocena benchmark.pl

Potrzebujesz prawdziwie męskiej przygody? Mocnej, brutalnej opowieści i nieustannie pompującej adrenalinę akcji? No to wal do Gears of War jak w dym. Co by nie mówić, ta seria odmieniła gatunek trzecioosobowych strzelanin przynosząc świeże pomysły i podkręcając tempo zabawy. I choć „czwórka” pod tym względem nieco odstaję od wcześniejszej trylogii, niejako otwierając nowy rozdział historii walki mieszkańców planety Sera z Szarańczą, to jednak nadal czuć w niej moc poprzedników. W trybie kampanii akcja goni akcję, palec nie schodzi ze spustu, a efekty wizualne, także dzięki wsparciu HDR, pieszczą oczy. A jeśli komuś i to za mało zawsze może przeskoczyć do zabawy wieloosobowej. Chętnych do krwawych, brutalnych starć nigdy tu nie brakuje.

Zobacz recenzję

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Microsoft
Producent:
The Coalition
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016

Pełna specyfikacja

Ori and the Blind Forest

90% Ocena benchmark.pl

Choć ten tytuł ma już swoje lata (w świecie gier wszystko pędzi znacznie szybciej) to jednak nic nie stracił ze swojego niezwykłego uroku. To ewidentnie zasługa absolutnie fantastycznej oprawy wizualnej, która mimo że dwuwymiarowa, dosłownie poraża feerią pastelowych barw i dbałością o najmniejsze nawet detale. Dzięki temu jednak opowieść o duchu lasu próbującym ponownie tchnąć życie w powoli umierający świat ocieka wręcz baśniowością. Co najlepsze jednak to niezwykłe połączenie chwytającej za serce historii i bajkowej grafiki potrafi zrekompensować nawet te najtrudniejsze momenty gry, te które wymagają już nie tylko refleksu, ale i idealnego wyczucia czasu. Niech tylko to was nie zraża, bo jeśli chodzi o niezapomniane platformówki na Xbox One to nie ma chyba lepszej propozycji jak Ori and the Blind Forest.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
7
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Microsoft Studios
Producent:
Moon Game Studios
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2015-03-11

Pełna specyfikacja

Forza Horizon 3

90% Ocena benchmark.pl

Marzyliście kiedyś by wsiąść do superauta, wcisnąć gaz do dechy i pognać przed siebie, ciesząc się każdą chwilą i każdym mijanym krajobrazem? Forza Horizon 3 potrafi to urzeczywistnić, co prawda jedynie wirtualnie, ale z takim polotem, że niemal czuć pęd powietrza na twarzy. Do tego dochodzą jeszcze zapierające dech w piersiach widoki, bo ta odsłona flagowych, zręcznościowych wyścigów na Xbox One przenosi akcję w malownicze tereny Australii. Na śmiałków, którzy tym razem zapragną wziąć udział w motoryzacyjnym festiwalu czeka aż 350 modyfikowalnych pojazdów, od klasyków, poprzez terenowe buggy, po najnowsze super bryki. Jest więc w czym wybierać…i co oglądać, szczególnie, że tytuł ten obsługuje technologię HDR, która z każdej skąpanej w słońcu sceny potrafi wydobyć jeszcze więcej czaru. Kochasz niczym nieskrępowane wyścigi, bez przesadnego symulacyjnego zacięcia – to tytuł stworzony dla Ciebie!

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
3
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Wyścigi
Wydawca:
Microsoft
Producent:
Playground Games
Format nośnika:
BD
Data premiery:
2016-09-27

Pełna specyfikacja

Far Cry 5

92% Ocena benchmark.pl

Któż nie zna serii Far Cry? Wszak za chwilę stuknie jej 15 lat. Przez ten czas co rusz serwowała nam niezapomniane przygody nie tylko rzucając nas po różnych zakątkach świata, ale i cofając w czasie. „Piątka” robi jednak coś czego chyba nikt się nie spodziewał – osadza akcję w obecnym USA i dorzuca do tego sektę białych, religijnych fanatyków pod wodzą mrocznego przywódcy Josepha Seeda. To wystarczyło, by w sieci rozpętała się burza. Teraz zaś, gdy tytuł ten jest już na rynku dorzucić do tego można jeszcze naśmiewanie się z amerykańskich stereotypów, bo i występujące w grze postacie, i misje bywają tu prawdziwie szalone. Koniec końców Far Cry 5 dostarcza jednak dokładnie to czego można byłoby po nim oczekiwać – gęstego klimatu, ciekawych bohaterów, otwartego, robiącego doskonałe wrażenia świata i wyjątkowej frajdy ze strzelania. W tym przypadku niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska, polska
Gatunek gry:
Gry akcji, Strzelaniny
Wydawca:
Ubisoft
Producent:
Ubisoft
Data premiery:
2018-03-27

Pełna specyfikacja

Cuphead

90% Ocena benchmark.pl

Wygląda jak jedna z pierwszych kreskówek Walta Disneya, a potrafi zagiąć nawet największych platformówkowych wyjadaczy. Ale to właśnie jest w Cuphead najpiękniejsze, że stawia przed graczem niemałe wyzwania. Czarująca swoim jakże oryginalnym stylem retro oprawa wizualna to coś na osłodę tych wszystkich niepowodzeń, których z pewnością tu doświadczycie. Bo choć każda z czekających tu potyczek potrafi wymęczyć wyśrubowanym poziomem trudności to satysfakcję z pokonania kolejnego, notabene świetnie opracowanego, bossa da się porównać chyba tylko z serią Dark Souls. Decydując się na tę grę czujcie się ostrzeżeni. Albo ją pokochacie…albo znienawidzicie.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
12
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Zręcznościowe, cRPG
Wydawca:
StudioMDHR
Data premiery:
2017-09-29

Pełna specyfikacja

Wiedźmin 3: Dziki Gon

98% Ocena benchmark.pl

Nasz rodzimy Wiedźmin to stały bywalec niemal wszystkich zestawień najlepszych gier, i to zarówno na konsolach jak i komputerach PC. Ale trudno się temu dziwić skoro w snuciu opowieści Dziki Gon nie ma sobie równych. Nie dość, że główny wątek fabularny wciąga tu niczym bagno to jeszcze prawie każde zadanie poboczne ma w tle własną, ciekawą historię pełną trudnych wyborów, nietuzinkowych bohaterów i emocjonujących potyczek. Nie raz okazuje się więc, że to co początkowo braliśmy za pojedynczą, niewiele znaczącą misję nagle rozwija się w coś większego, coś co wymaga od nas znacznie więcej zachodu, ale i nie pozwala oderwać się od telewizora. Wszystko to nie byłoby jednak tak ekscytujące, gdyby nie olbrzymi, otwarty, cudownie barwny świat, w którym na każdym kroku czuć fantastyczny klimat czekającej nas tuż za rogiem wielkiej, niezapomnianej, fantastycznej przygody.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
polska dubbing, polska kinowa (napisy)
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
CD Projekt RED
Producent:
CD Projekt
Format nośnika:
DVD
Data premiery:
2016-08-30

Pełna specyfikacja

Final Fantasy XV: Royal Edition

90% Ocena benchmark.pl

Najnowsza odsłona serii Final Fantasy z miejsca podbiła serca graczy. „Piętnastka” urzekła nas nie tylko świetną oprawą audiowizualną, ale także olbrzymim, otwartym światem pełnym niezapomnianych krajobrazów i wielkich potworów, z którymi chcąc nie chcąc trzeba było się zmierzyć. Oczywiście, jak przystało na rasowego japońskiego erpega, całość spina tutaj ciekawa fabuła z nieźle rozpisanymi rolami bohaterów i wyjątkowo widowiskowy, dynamiczny system walki. Nie da się też nie wspomnieć, o całej masie przeróżnych pobocznych aktywności – od łowienia ryb, po polowania. A najciekawsze jest to, że półtora roku po premierze Final Fantasy XV powróciła w znacznie poszerzonym wydaniu. Royal Edition kusi nie tylko nie tylko kompletem wszystkich wydanych dotąd dodatków DLC, ale także całkowicie nowymi elementami znacznie wydłużającymi zabawę. Jeśli więc dotąd nie udało ci się zagrać w nowe Final Fantasy, to lepszej ku temu okazji jak ta raczej nie będzie.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
16
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
cRPG
Wydawca:
Cenega S.A.
Producent:
Square Enix
Data premiery:
2018-03-06

Pełna specyfikacja

A Way Out

90% Ocena benchmark.pl

Oto prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników kooperacji. A Way Out nie tylko serwuje nam świeże do niej podejście, ale i wynosi ją na wyżyny oferując niebanalną historię, dwóch wyrazistych bohaterów, świetnie rozpisane dialogi i niezapomniane zakończenie. Co najważniejsze jednak tej gry po prostu nie da się przejść w pojedynkę.

Ucieczka z więzienia, pościgi, strzelaniny, a nawet tak pozornie proste zadania jak spływ łódką – wszystko to w A Way Out idealnie skrojono pod współpracę. Ba, pomyślano nawet o takim przedstawieniu akcji, żeby upodobnić grę do filmu. Stąd podzielony ekran, i to nawet w czasie zabawy na jednym komputerze czy konsoli, oraz różne rzuty kamer na to co akurat robią obaj bohaterowie. Ale choć wygląda to świetnie to i tak najlepszą robotę robią tu wspólne akcje takie jak choćby wspinanie się w pionowym szybie plecy w plecy. Bez idealnego zgrania z drugim graczem w A Way Out nie ma szans. I to chyba najlepsza rekomendacja dla tego tytułu.

Ważne dane:
Klasyfikacja PEGI:
18
Wersja językowa:
angielska
Gatunek gry:
Gry akcji
Wydawca:
Electronic Arts
Producent:
Hazelight
Data premiery:
2018-03-23

Pełna specyfikacja

 

Zabrakło w tym zestawieniu Waszej ulubionej gry? Dajcie znać w komentarzach w co trzeba zagrać na Xbox One.

Warto zobaczyć:

Komentarze

  • acero1964, #

    Nie wiem jak inne gry ale macie błąd, halo i gearsy są w polskiej wersji językowej

  • piotreeeek, #

    FM7 w 4K/60fps/HDR robi graficzną miazge.

  • tomx1989, #

    Akurat graficznie niczego nie miażdży, grafika gorsza niż w GTS, ale gameplay lepszy w FH7, także to się bardziej liczy.

  • volverine5000, #

    Dokładnie najlepsze granie tylko XO X i Pc! Miażdży graficznie GTS!

  • kitamo, #

    GTS graficznie jest półkę wyżej ale w Forzie więcej tras i aut.
    Model jazdy w GTS jest lepszy.

  • hideo, #

    Odnośnie FF XV, którego właśnie ukończyłem moim zdaniem gra na początku przez 50 godzin się dłuży (z misjami pobocznymi) fabuła nie zachwyca a rozkręca się dopiero od 9 rozdziału i wtedy pędzi z kopyta by ostatecznie w ponad 60 godzin ją ukończyć (więc ogólnie gra sprawia wrażenie zbyt krótkiej jak na jrpg). Fabuła jest przeciętna (nie tak dobra jak 7, 8, czy 10), graficznie dobra a końcowe walki graficznie są naprawdę świetne i szczęka potrafi opaść :) Widać, że nie jest to FF tworzony tylko przez Japończyków jak to było kiedyś ale przez cały świat przez co gra to taki miszmasz i nie wyszło moim zdaniem to co powinno aczkolwiek źle absolutnie też nie jest i warto grać. Nasz Wiedźmin jest jednak lepszy od FF XV!

  • winiarskib, #

    Wśród 10 najlepszych gier na Xboxa One jest ”aż” 1 exclusive... Brawo MS... :|

  • owatanka, #

    No tez tak googluje sobie i faktyczne jeden ex ... xbox1 normalnie miazdzy s*ty

  • robertgreg, #

    Wszystkie te gry są bardzo dobre, grałem prawie we wszystkie. Mój faworyt to Wiedźmin

Dodaj komentarz

Dodawanie komentarzy tylko w wersji dla PC. Już wkrótce wersja mobilna.

Nie przegap